Preskoči na glavni sadržaj

Book recommendations // Što čitati? #2

My last book recommendations blog post was a bit long, so today I'm going to try and keep it short.

Nakon prošlog podužeg posta s preporukama za čitanje, danas pišem nešto kraći. 

After finishing The Truth about Melody Browne, I started reading Final Girls by Riley Sager and finished it while I was on my vacation. It's actually a really good beach read. Then I've read In a Dark, Dark Wood by Ruth Ware. I gave both books four stars on Goodreads. They were good, I'm not sorry that I've read them, but they didn't leave me speechless. Quincy is the main character in Final Girls, she survived a massacre and became known as a final girl, just like Lisa and Samantha who have also survived a massacre. Quincy finds out that Lisa committed a suicide which turns out to be a homicide and Quincy's life turns upside down. Nora, the main character in the book In a Dark, Dark Wood, goes to a hen party of her friend Claire who she hasn't seen in ten years. Something of course goes wrong and Nora wakes up in hospital with amnesia trying to remember what happened.

Nakon Istine o Melody Browne, na moru sam pročitala knjigu Preživjele koju je napisao Riley Sager i koja nije loše štivo za plažu. Nakon toga, pročitala sam U mračnoj, mračnoj šumi autorice Ruth Ware. Obje knjige ocijenila sam ocjenom 4 na Goodreadsu. Bile su dobre, nije mi žao što sam ih pročitala, no nisu ostavile neki poseban dojam na mene. U knjizi Preživjele glavni lik je Quincy, djevojka koja je preživjela masakar te je prozvana posljednjom djevojkom, kao i Lisa i Samantha koje su također jedine preživjele masakar. Quincy saznaje da je Lisa počinila samoubojstvo, za koje se kasnije ispostavi da je ubojstvo te se odjednom njezin život okreće naglavačke. Nora, glavni lik knjige U mračnoj, mračnoj šumi, odlazi na djevojačku zabavu "svoje prijateljice" Claire koju nije vidjela deset godina. Naravno da je nešto moralo poći po zlu te se Nora budi u bolnici s amnezijom pokušavajući se prisjetiti što se dogodilo.

Turtles All the Way Down is a book by John Green. It is a young adult novel but I believe that everyone can read it. It is not cheesy and it deals with an important topic. Aza, the main character, has panic attacks and OCD. Lately, mental health has become a frequent topic and this book portrays the problems that a person with mental illness deals with very well. It is not easy for Aza and it is not easy for us readers while we read about her daily struggles. However, John Green has made it possible for everyone to experience Aza's pain and get an insight into the life of such a person. 

Nikad kraja kornjačama knjiga je koju je napisao John Green. Roman je za mlade, no stvarno ga mogu pročitati svi. Nije cheesy i zapravo se bavi jednom vrlo ozbiljnim temom. Aza, koja je glavni lik, bori se s napadajima panike i opsesivnim mislima. U zadnje vrijeme mentalno zdravlje  postalo je dosta česta tema i mislim da ova knjiga dobro prenosi probleme s kojima se susreće osoba koja ima mentalnu bolest. Naravno da nije jednostavno ni Azi, ni nama kao čitateljima dok s njom proživljavamo njezine unutarnje borbe, no John Green omogućio nam je da uđemo u njezin svijet i dobijemo uvid u život jedne takve osobe.

My favourite book in this post is This Is Going to Hurt by Adam Kay. This book is amazing. Although Adam is not a doctor anymore, he published his diary with a couple of changes. I'm not into medicine but Adam Kay is such a talent and I highly recommend this book. He explains the medical terms in the footnotes, his humour is brilliant, to keep it short it's an A+ from me. He points out the problems in the health system and mentions something that is a universal problem - that those in power have no idea how it is to actually work in the system and I totally agree with that. Every worker, no matter in which system they work in, deserves to be appreciated and respected.

Od spomenutih knjiga u ovom postu, moj favorit je knjiga Ovo će boljeti koju je napisao Adam Kay. Ova knjiga je odlična. Iako Adam više nije doktor, vodio je dnevnik dok je radio te ga je objavio, naravno uz male preinake imena i datuma. Nemam veze s medicinom, ali Adam Kay je takav talent da  knjigu preporučujem svima. U fusnotama objašnjava medicinske termine koje spominje, humor mu je odličan, ma 5+. Upozorio je na probleme u zdravstvenom sustavu i iako se ne radi o našem sustavu, već o britanskom, spomenuo je nešto što je univerzalno, a to je da nažalost oni koji su na vlasti ne znaju kako je to raditi u sustavu. Svaki radnik, neovisno o tome u kojem sustavu je zaposlen, zaslužuje da ga se cijeni i poštuje.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Schwarzkopf Country colors - 49 cognac/hazelnut

Tata me šminka!